Филми

food

“ХРАНА ООД”

В документалният си филм Робърт Кенър повдига завесата на хранително-вкусовата индустрия, като показва неща, скрити от клиентите и консуматорите. Често пъти истината за нещата, които слагаме в устата си, е шокираща. Производството на храна се контролира от няколко корпорации, които поставят печалбата над здравето на потребителите, над успеха на дребните фермери и над безопасността на работниците и природата. Пилетата са по-големи, пържолите имат по-идеална форма, соята е устойчива на вредители, а доматите са като от картинка. Само че с всичко това идват свръхтеглото, опасните бактерии Е.coli, които са причина за болести на над 73000 американци годишно и епидемиологично ниво на диабет сред възрастните. Във филма има интервю с експерти като Ерик Шлосър („Нация на бързото хранене“) и Майкъл Полан („В защита на храната“).

 

“Моето име е Хан”

imageФилмът е трогателна история за един необикновен герой, който превъзмогва трудностите, за да спечели отново любовта на живота си. Ризван Хан (Shahrukh Khan като възрастен, Tanay Chheda като дете) е индиец мюсюлманин, израстнал в Мумбай. Той страда от Синдрома на Аспергер – форма на високофункционален аутизъм, изразяващ се в слаба социална адаптация. Това го кара, въпреки интелигентността си, трудно да разбира хората. Ризван пристига в Сан Франциско, за да живее с брат си Закир (Jimmy Shergill) и снаха си Хасина (Sonya Jehan). Тук той се влюбва в самотната майка Мандира (Kajol) и въпреки протестите на семейството си, се жени за нея. Двамата започват заедно малък бизнес и живеят щастливо до 11 септември 2001 година, когато отношението към мюсюлманите рязко се променя. Мандира е смазана от случилата се трагедия, в следствие на което отношенията им се пропукват и двамата се разделят. Ризван е объркан и много разстроен от това, че любовта на живота му го е напуснала. За да я спечели отново, той предприема трогателно и вдъхновяващо пътуване из цяла Америка

 

 

“Вилица или скалпел”

forks over knivesТози филм може да спаси живота ви!
Какво се случи с нас? Въпреки най-напредналите медицински технологии в света, ние сме по-болни отвсякога по всеки критерий. Двама от всеки трима от нас са с наднормено тегло. Има бум на случаите на диабет, особено сред по-младото ни население. Около половината от нас взимат поне едно предписано лекарство.
Филмът изследва дълбокото твърдение, че повечето, ако не всички, от дегенеративните заболявания, които ни измъчват, могат да бъдат овладяни, или дори обратими, чрез отхвърлянето на животински и преработени храни (полуфабрикати). Основната сюжетна линия във филма проследява личните пътувания на двойка пионери-изследователи – д-р Т. Колин Кембъл и д-р Колдуел Еселстин. Филмът е заснет в САЩ, Канада и Китай.

 

Какво по дяволите си мислим, че знаем?”

bleep

Вселената е необуздана и непредсказуема, но изпълнена с потенциал. Защо тогава възгледите ви за вашия собствен живот са толкова ограничени? Смятате ли наистина, че сте длъжни да ходите на една и съща работа всеки ден, да изпълнявате едни и същи задачи, да мислите по един и същи начин, да изпитвате едни и същи емоции? Помислете отново. „Мистерията на живота” преформулира възгледите на човечеството за живота и начина, по който хората го изживяват. 

Това е филм на разширяващи съзнанието въпроси, които ще ви окуражат да изследвате себе си и своя живот извън границите на собственото ви съществуване

 

 

“Аюрведа – изкуството на живота”

ayurveda

 Появила се в Индия, а след това стигнала и до Египет, Гърция, Рим, Тибет, Китай, Русия и Япония, Аюрведа е вероятно най-старата продължаваща да се практикува холистична медицинска система в света – начин да се балансира душевното и физическото здраве. Филмът разкрива тайнствата на човешкия ум и тяло в светлината на Аюрведа: всяка болест е резултат от нарушения баланс на жизнените енергии в човешкото съществуване. Всякя болест се лекува с възстановяване и поддържане на този баланс. “Аюрведа” е пътуване из Индия, но също и пътуване във времето – времето на древните лечителски методи, на племенните начини за изцеляване, но и времето на модерните начини за лекуване

 

 

 

“Глад за промяна”

hungry-for-change Документален филм за постигане на трайно отслабване, изобилие от енергия и жизнено здраве. „Този вдъхновяващ филм, има силата да промени вашето здраве!“„Глад за промяна“ разкрива шокиращи тайни относно диетите, загубата на тегло и хранително-вкусовата промишленост. Възможно ли е наистина храните, които ядем, да ни водят към капана на диетата? Открийте какво ни държи далеч от тялото и здравето, които всъщност заслужаваме, и как да избягаме от капана на диетите завинаги. Интересни интервюта с най-добрите водещи здравни експерти, и с хора, които знаят какво е да си болен с наднормено тегло.

 

 

 

 

“ЗЕМЛЯНИ (EARTHLINGS)”

smokingMonkey_review-e1265112440288 е пълнометражен документален филм за абсолютната зависимост на хората от животните (за домашни любимци, храна, облекло, забавление и научни изследвания), но освен това илюстрира нашето пълно неуважение към тези “донори.” Филма е озвучен от награденият Joaquin Phoenix (ГЛАДИАТОР) и включва музиката на Moby.

ЗЕМЛЯНИ използва скрити камери и не показвани досега кадри за да опише ежедневните практики на някои от най-големите индустрии в света, всички от които разчитат изцяло на животните за печалба. ЗЕМЛЯНИ е най-обширния продуциран до сега филм за връзката между природата, животните, и човешките икономически интереси. Има много значими филми за правата на животните, но този ги надминава.

 

 

“Хипноза”

hypnosisEдин филм на Discovery channel за хипнозата, показва колко лесно можем да бъдем подведени и убедени в нещо, методите на внушението, широко използвани – както в древността, така и днес – митът за свободата …
Паяците предизвикват фобии и ужас у милиони хора, но тези страхове могат да се излекуват за един ден. Ана ще бъде подложена на операция без анестезия. Тя е подготвила своето съзнание така, че да не изпитва болка. Боби Джо прекарва 15 години в затвор по обвинение за убийство, докато чрез хипноза не са били предоставени оневиняващи доказателства. Тези изключителни постижения се дължат на талант, заложен в нас – силата на внушението. Тази загадъчна сила, която може да помага и вреди, е феномен, който учените се опитват да изследват – хипнозата.

 

 

 

“Ние храним света”

we-feed-the-worldВ “Ние храним света” са очертани тенденциите на абсурда от Австрия до Бразилия, от Франция до Африка.Пред камерата австрийски земеделец заявява, че тон пшеница се продава за по-малко пари, отколкото същото количество пътна сол. Междувременно във Виена виждаме хляб, достатъчен за жителите на цял град, ежедневно да се изхвърля на огромни камари. Защо доматът няма вкус на домат? Как може да се обясни фактът, че 200 милиона души в Индия – страната, която снабдява Швейцария с 80% от зърното, от което се нуждае – страдат от недохранване? Защо хиляди декари от амазонските гори се превръщат в сечища, за да се разчисти площ за соеви плантации? Водата общодостъпно благо ли е или, както твърди изпълнителният директор на най-голямата хранителна компания в света, обикновен продукт за консумация с определена пазарна стойност?

 

 

 

“Ваксинации на сляпо”

shots in the darkПреди около 200 години, във времената, когато е нямало пеницилин или антибиотици, въвеждането на ваксините помага при борбата с опустошителната пандемия от опасни болести. С развитието на медицината и подобряването на хигиената, някои болести почти изчезват. Въпреки това, все повече и повече ваксини се добавят към имунизационния календар за деца и възрастни и сега някои хора изпитват сериозни странични ефекти. Без да се поставя под въпрос ваксинирането, като такова този филм представя мнението на пациентите и на учените, които разследват причините за заболяванията им.

 

 

 

Светът според “Монсанто”

worldmonsanto-300x300

е документален филм на френската телевизия „Арте“, с режисьор Marie-Monique Robin. Това е филм, който трябва да бъде видян, особено сега, когато предстои гласуване на второ четене на промените в закона за ГМО. Това е безспорно една от най-зловещите теми на новото време.

„Във филма се говори за продуктите на Монсанто, за фалшивата им реклама, за промяната на един ген, който прави растенията устойчиви на собствения им пестицид – Round Up и за патента върху този ген, което означава, че чрез трансгенитичните мутации скоро Монсанто ще имат патент над всяко едно семе, над всяко едно растение, което ражда земята – Монсанто ще са… Господ – създателите и най-лошото – собствениците на всичко живо по земята.

Монсанто ще контролира храната ни… и няма да има кой да ги спре, защото Монсанто могат да подкупят администрацията на Клинтън и Буш, така че администрацията на Бойко … е направо дребна риба за бюджета им.…..

Прикрито лошата новина е, че в ЕС попадат страшно много продукти произведени в САЩ и Латинска Америка и третирани с пестициди на Монсанто предназначени за селското стопанство – фураж за животните например.

Ако сте си купували домати от Фантастико и ако след това салатата, която сте яли е имала вкус на подметка, твърде вероятно е някой от продуктите на Монсанто да е замесен – споменатия вече Round Up например.

Отгледан съм от баба ми и до 14-та си годишнина и почти не съм ял зеленчуци от пазара.

Спомням си първия път, когато дядо купи големи, но доста бледи турски домати – не можах да спя цяла нощ и дори ставах да повръщам на няколко пъти, бях на 12, просто организмът ми не го пое.

Най-големият страх на баба ми беше, че след като почине няма да има кой да ни отглежда „чисти“ домати и краставици и внучетата и ще се разболеят от рак…

Баба използваше чист оборски тор от животните, които отглеждаше, не ползваше пестиците, единствено „син камък“ против мана и болести по листата и други натурални и ползвани от векове продукти.

За жалост баба пропускаше много важно звено във веригата – семената.
Почти всички семена си купуваше от „Сортови Семена ЕООД“. Именно тук се намесва Монсанто с генетично модифицираните си семена, не твърдя че Сортови Семена продават модифицирани продукти, но Монсанто го правят, като дори отиват по-далеч – семена, който не могат да покълнат втори път – не могат да се развалят в склада, ако е твърде влажен – на практика можете да ги съхранявате вечно, но ако ги посеете повторно ще ударите на камък – няма да поникнат.

Е какво толкова, нали има други немодифицирани семена, те ще дават нова реколта?

Биха го правили, ако растенията на Монсанто не цъфтяха и пчеличките не кацаха по тях и не разнасяха праха им и по нормалните растения и съответно не ги правеха резистенти към това, което са правили хиляди години наред – да никнат при първа възможност и да дават плод.

Когато изгледате този филм, сценарии като „Заразно Зло“, където опасен вирус погубва земята и всичко живо съвсем няма да Ви се струват като научна фантастика…

Технологията е тук, единствено различните държавни регулации я възпират, засега…“

 

начало