За нас

10608_10201275621403803_944668769_n

Ваня Михайлова

Запознах се с Йога през  1999 г. Беше любов от пръв поглед и вече осем години професионално се занимавам с йога.

Имах късмет, защото моят път към себепознанието започна при най-добрите учители в България.  Под тяхно ръководство и наставления завърших Националната спортна академия „Васил Левски“ (София) – специалност „Инструктор по Йога“.  През годините съм участвала в поредица семинари, демонстрации, състезания… Но за мен същността на Йога е нещо много повече от това. Тя е една от най-необикновените философии, науки, практики, спорт … открити някога. 

Създадох Йога студио „Лазур“ (Бургас) с желанието то да  е място, където всеки  (независимо от възрастта си, пола, здравословното си състояние или религиозната си принадлежност) да може да се докосне до същността на тази древна философска система. Защото Йога е доказала ефективността си и не случайно все повече хора се обръщат към нея.  

 

 

IMGP0600_ppКазвам се Христина и няма да звучи пресилено ако кажа ,че йога е любовта и смисълът на живота ми. Практикувам йога от 96.г , а от 2006 г. преподавам .

Започвайки  заниманията си с йога още като дете, не вярвах, че това е моят „спорт”. Винаги съм обичала интензивното движение. А йога ми показа движението в покой, движението навътре , пътят към хармонията, красотата и неизчерпаемият източник на мъдрост , скрит във всеки един от нас. Научи ме да чувам тихият глас на душата си, да откривам и виждам съвършенството във всеки. Срещна ме с Мен.

Най-големите ми учители са били хората на постелките срещу мен в залата и съм им благодарна за извървяния  заедно път, за споделената радост от осъзнаването на промените във всеки, за преодолените граници. Йога ми даде и продължава да ми дава дълбочина и разбиране за фините аспекти на съществуването.

Огромна благодарност и за учителите ми от НСА- Тодор Захариев и Юлия Савова.

Преподавам и йога за деца и съм сертифициран преподавател по йога на смеха. Преминала съм множество курсове и семинари за личностно развитие, енергийно лечение и др.

 

209854_1556798978341_7053371_oНамасте, приятели! Бях благословена когато Йога влезе в живота ми през 2007г. в лицето на Александра Вукашинович Шалиграм! Първоначалната ми нагласа бе да сваля килограми след раждането на сина си, а тръгвайки си от практиката осъзнах че това е най-малкото което може да се случи с мен! От този момент философията на Йога е пътеводна светлина в ежедневието ми! Промяната която настъпи с мен завладя и близките ми хора и така по един естествен начин стартира преподаването ми по йога и професията счетоводител остана в миналото! Пътуването до Индия преди 3 години също остави отпечатък в моя жизнен път и сега знам, че това е съдба- да помагам на хората, споделяйки цялата си опитност с тях!

Завършила съм НСА като треньор по йога, йога за деца, йога за бременни, въздушна йога, масажи, учила съм кристалотерапия, медитативни техники, рейки, когнитивно-поведенческа психотерапия и др., но най-големия ми учител е Живота!!!

Може да посетите практики водени от Надя в хотел Приморец – вторник и четвъртък от 18.00 часа

 

 

Маруся Маруся Александрова

Практикувам йога от около 20 години. Първото ми въвеждане и запознаване с философията, практиката, медитацията, и въобще откриването на Йога мирогледа се случи в Рила планина от невероятния Йога учител Веселин Лучански. След тази среща Пътят бе един. Дълго време практикувах самостоятелно и поетапно се разкриваше в живота ми различен аспект на Йога – Хатха Йога, Ащанга Йога, Антигравити Йога /сертификат – холистичен терапевт/ и междувременно обучение в Основи на будистка философия и практика от Khempo Ramesh Negi към Фондация „Бодичита“ – в България и Индия.

Хуманитарното ми образование и обучение в когнитивно-поведенческата психотерапевтична школа ми помогат за изследване и разкриването на човешката природа в практиката. Събитията откриха нови възможности за мен и от 2008 година водя групи по Йога и също група по Будискта медитация /в рамките на 2 г./. От 2009 година имам шанса да се обучавам и в група за Творческо усъвършенстване на личността, с водещ Наташа Чакърова.

 

През 2012 г. срещнах Lora Toteva (Liv Avataar Kaur) – Кундалини Йога учител и мой ментор по Пътя. Кундалини йога откри нов мироглед и нови светове в практиката. Тя развива в практикуващия специална сетивност и висока чуватвителност към фините, трудно доловими нива на битието.

“Път на себеоткриване, път на осъзнаване, притихнал дълбоко в нас, в очакване на откриване……”

 

1980793_10201900082839699_52708933_nГергана Попова занимаваща се с йога от 2005. По време на нейнoтo следване в град Варна за първи път се запознава с йога под формата на fat-burning yoga. В Бургас дълги години практикува йога в клуб Хридая с преподавател Люба Шулева- Комитова, като участва в йога фестивали и състезания, като представител на йога клуба. През последните 5 години по време на нейното образование в Англия, тя практикува различни стилове йога в Лондон в едни от най-пристижните йога студия като Triyoga, Indaba, Iyengar институт. Близо две години преподава йога в Лондон на частна практика. През лятото на 2012 представя един от най-нашумелите на острова стил Ashtanga Vinyasa Yoga в град Бургас. Характерно за нейната практика е, че е със силен фокус на асана изпълнение , тяхното правилно заемане, задържане, дишане и концентрация.

 

 

displayinlineНадежда Прокопова

AЩАНГА ВИНЯСА ЙОГА

„Не тялото е схванато, а ума е схванат.” – Шри К.Патабхи Джойс
Практиката на Ащанга виняса йога е медитация в движение. Първата и най-трудна стъпка е да застанеш на постелката, а втората – да се срещнеш със самия себе си.
„Ащанга” означава „осемстепенна” йога – т.е. осемте етапа или стъпки за постигане на йога. Първите четири се считат за външни практики или външно изчистване (яма, нияма, асана и пранаяма), последните четири – за вътрешни (пратяхара, дарана, дияна и самади). Пътят към прочистването и освобождението в Ащанга йога се постига като методично се премине през тези осем етапа. Практикувана всеотдайно, тази система води до свобода в съцето.

Това, което отличава Ащанга йога от останалите са трите фундаментални принципа, които присъстват по време на цялата практика – Уджай дишането („победоносно” дишане), бандите (Мула и Уддияна) и дришти (точка, в която да гледаме, докато сме в дадена асана). По дефиниция асана е „стабилна и удобна поза”. Стабилна, за да е удобна. Удобна, за да е стабилна. Когато погледът се обърне навътре, започваме да усещаме вътрешната си природа и се случва медитация върху вечното. Това е асана – състояние, в което тяло, ум, емоции, душа са едно цяло.

„Ащанга йога е за всички – стари, млади, дебели, слаби, но не и за мързеливи.” – казва Шри К. Паттхаби Джойс (йога майстор, основател на школата на Ащанга виняса йога). Негови любими думи са били : „Практикувай и всичко само ще дойде.” (Practice and all is coming).

Йога започва, тогава когато спрем да искаме. Практиките са като огледало – те ни позволяват да получаваме знания за себе си и живота директно. В Йога се иска да присъстваме изцяло – да наблщдаваме дишането си, да усещаме, да търсим, съзнателно да предизвикваме промени както в телата, така и в моделите на поведение. Телата ни никога не лъжат, дори ние да се самозалъгваме с охота.
„Онова, на което езикът и съзнанието обръщат гръб, защото не са успели да го разберат, се постига чрез постоянна практика. Тогава то се случва от само себе си.”

 

 

 

Блог

Мантри

Думата мантра е санскритска дума, състояща се от корена man- „manas — съзнание“ и наставката -tra означаваща „инструмент, средство“. Ето защо буквално „мантра“ означава „инструмент на съзнанието“. Мантрата има характерна вибрация затворена във звукова структура. Вибрацията се разделя на 50 звука, комбинацията от тях оформят различните мантри. Звуците съответсват на чакрите и енергийните канали в тялото. Чрез мантра […]

График

Седмична програма

 

Понеделник  

07.45 – Сутрешна детоксикираща йога – Гери

09.00 – Йога за отслабване (Fat burning yoga) - Ваня

14:30 – Йога за всеки – Надежда

17.20 – Терапевтична йога (анти-стрес) – Ваня

18.30 – Класическа йога – Ваня 

19:40 – Пилатес – Маруся

 

 

Вторник

07:50 – Аеро йога – Хриси

09.00 – Йога за начинаещи – Ваня

17:20 – Йога за начинаещи – Ваня

18.30 – Йога за всеки – Надежда

19.40 – Йога с акцент върху асана – Гери

 

Сряда

07.45 – Yoga “From toes to head” – Надежда

09.00 – Йога за отслабване (Fat burning yoga) - Ваня

11.00 – Йога на русском языке – Рыбакова Лилия

 17.20 – Терапевтична йога (анти-стрес) – Ваня

18.30 – Класическа йога – Ваня   

19:35 – Балансиране и хармонизиране с тибетски купи – Маруся

 

Четвъртък

07:50 – Аеро йога – Хриси

09.00 – Йога за начинаещи – Ваня

14:30 – Йога за всеки – Надежда

17:20 – Йога за начинаещи – Ваня

18.30 – Класическа йога – Гери

19:40 – Аеро йога – Хриси

 

Петък

07.45 - Yoga “From toes to head” – Надежда

09.00 – Йога за отслабване (Fat burning yoga) - Ваня

17.20 – Терапевтична йога (анти-стрес) - Ваня

18.30 – Класическа йога – Ваня 

19.40 – Динамична йога – Гери

 

Събота 

09.00 – Класическа йога – Ваня

11.00 – Пилатес – Маруся

16:30 – Хатха йога – Яна

18.30 – Аеро йога – Хриси

 

Неделя 

10.00 – Йога за деца – Хриси (от 4 до 10 години)

16.30 – Класическа йога – Маруся

18.30 – Аеро йога – Хриси

 

Какво представляват отделните програми

Detox Yoga

Detox Yoga е 60 минутна практика от поредица асани, който спомагат за събуждането на тялото с усещане за тонус и заряд за предстоящият ден. Усуквания, стречинг и преминаване от поза в поза под формата на флоу . Прочистваща йога спомагаща за дихателна система, храносмилателна система , както и лимфната система чрез изхвърляне на токсини чрез загряване на тялото при задържането в асана и флоу движенията. Бърз отслабващ и стягащ ефект!

 

 

ЙОГАСАНА ( Yogasana)( напреднали)

В Йогасана се отразява изумително разбиране на работата на тялото и особено на начина за разтоварване на напрежението на тъканите , органите и ставите на по-дълбоко равнище.
Характерното и интересното за  Йогасана практиката е използването на ‘props’ или спомагателни материали на български, като например : стена, дървени тухли , колани и столове. Всички тези материали спомагат за навлизането в йогийската асана на едно по-дълбоко равнище откъдето изхожда и името на практиката йога и асана – Йогасана( Yogasana)
Така наречените пропсове придържат тялото и допринасят усещане за стабилност в позата и позволяват да се отпуснеш и концентрираш върху пранаяма и дришти ( фокусиране на погледа)без да мисли дали ще успееш да запазиш равновесие, или някое друго опасение, което би смутило практиката ви.
Още повече тази практика позволява на едно не толкова гъвкаво тяло да опитва и изучава асани , които са по-сложни за изпълнение, тъй като тялото бива намествано и побутвано от спомагателните материали. Също така в  тази практика е изключено да се изпълняват погрешно йогийските позиции именно поради притискането и корекцията, която се получава чрез използването на пропсовете.
В оригиналният си вид асаните са част от по-висшите практики на йога ,но може да бъдат изпълнявани и като спортуване или като лечебна процедура. Изключителното в Йогасана е , че терапевтичния характер както и спортния се препокриват в една практика , който унисон води до подмладяване не само за тялото, а за ума и сърцето.
За повече информация за часовете по Йогасана ,моля вижте графика ни

 

УТРИННА ЙОГА

Според индийските учители най-доброто време за практикуване на йога е рано сутрин, когато корема е празен и упражненията са по ефикасни, тогава е по тихо и ума се концентрира по лесно върху практиката, за един ден изпълнен с усмивка и положителна нагласа към предизвикателствата, които ни предлага ежедневието.

ЙОГА ВЪВ ВЪЗДУХА

Въздушна йога е една нова практика развила се в САЩ, а вече и в България. Макар и по нестандартен начин изпълнението на асаните в специална люлка-хамак е много забавно преживяване, хамакът помага при изпълнението на много трудни пози, които са и много ефикасни. Практиката е по силова и хармонизира мускулатурата на тялото много бързо. Релаксацията в хамак е един много специален момент.

http://www.chernomorie-bg.com/sport/14283-uprazneniya-v-hamak-predlagat-v-joga-centyr-v-burgas

ТЕРАПЕВТИЧНА ЙОГА

Йога, съвременните методи за лечение и психотерапия могат да си сътрудничат за постигането да отлични резултати свързани с подобряване качеството на живот до пълно излекуване. Терапевтичните комплекси от упражнения са специално създадени за облекчаване на здравословни проблеми.

АНТИ – СТРЕС

Съвременния темп на живот е напрегнат и динамичен и води до редица проблеми чиито основен провокатор е стреса. Комплексите създадени в този вид йога въздействат за отпускане на напрежението и тонизиране на тялото, дихателните практики освобождават натрупаната умора, а релаксацията и медитацията повишават способноста ни да се справяме със стресови ситуации в ежедневието си.

ЙОГА ЗА ОТСЛАБВАНЕ

Йога ще ви помогне да се справите с вътрешните и външните фактори довели до напълняване. Като една комплекса система тя успокоява ума, балансира емоциите, което в комбинация с динамичните комплекси от упражнения води до траен резултат.

ДЕТСКА ЙОГА

тя е малко по различна от йогата за възрастни. Йога се поднася на децата в игрова форма, а те твърде често нямат време за истинска физическа игра. Стоят пред телевизора или компютъра с часове. Един от най – добрите начини да възпитаме в децата си двигателна култура, да са по спокойни и уверени в себе си е йога.

КЛАСИЧЕСКА ЙОГА

са комплекси от физически, дихателни и релаксиращи упражнения подходящи за хора в добро здравословно състояние, както напреднали така и за начинаещи. Класическата йога ни дава привилегията да запазим добрата си физическа форма, балансирани емоции и  добра кондиция.

ПРАНАЯМА

това са последователно изпълнени дихателни практики с изключително силен ефект. Буквално изгарят умората и натрупаното напрежение, зареждат тялото с енергия и ни помагат да сме здрави и по креативни. 

КУНДАЛИНИ ЙОГА

Тя е цялостна наука, изградена от дишане (pranayam), йога пози (assanas), звук, мантри, медитация и релаксация. Кундалини йога е дисциплина, която ни помага да създадем адекватна връзка с вътрешната и външната ни среда, и да усетим предимството да бъдем уравновесени, фокусирани и способни да преминаваме през житейските парадокси с усмивка. 

Сатнаам

AЩАНГА ВИНЯСА ЙОГА

„Не тялото е схванато, а ума е схванат.” – Шри К.Патабхи Джойс

Практиката на Ащанга виняса йога е медитация в движение. Първата и най-трудна стъпка е да застанеш на постелката, а втората – да се срещнеш със самия себе си.

„Ащанга” означава „осемстепенна” йога – т.е. осемте етапа или стъпки за постигане на йога. Първите четири се считат за външни практики или външно изчистване (яма, нияма, асана и пранаяма), последните четири – за вътрешни (пратяхара, дарана, дияна и самади). Пътят към прочистването и освобождението в Ащанга йога се постига като методично се премине през тези осем етапа. Практикувана всеотдайно, тази система води до свобода в съцето.

Това, което отличава Ащанга йога от останалите са трите фундаментални принципа, които присъстват по време на цялата практика – Уджай дишането („победоносно” дишане), бандите (Мула и Уддияна) и дришти (точка, в която да гледаме, докато сме в дадена асана). По дефиниция асана е „стабилна и удобна поза”. Стабилна, за да е удобна. Удобна, за да е стабилна. Когато погледът се обърне навътре, започваме да усещаме вътрешната си природа и се случва медитация върху вечното. Това е асана – състояние, в което тяло, ум, емоции, душа са едно цяло.

„Ащанга йога е за всички – стари, млади, дебели, слаби, но не и за мързеливи.” – казва Шри К. Паттхаби Джойс (йога майстор, основател на школата на Ащанга виняса йога).  Негови любими думи са били : „Практикувай и всичко само ще дойде.” (Practice and all is coming).

AРТ АТЕЛИЕ

Онова, неотмиращото, непреходното, вложено в самата ни същност, онова което ни прави човешки същества,е творящото у нас, пулсиращия импулс за съзидание, бликащ от самата ни душа,този непресъхващ извор, който винаги е свободен да бъде докоснат и да се отключи сила, която я укрепва, и тя заживява в свобода. У нас, като човешки същества, е вложена необходимостта от тази вътрешна свобода. Тя се реализира при играещия човек, излъчващ вътрешната си природа върху външния свят, създавайки природа в природата, проектирайки свободно себе си, създавайки свят в света, като изследовател, играещ си с цветовете, с тъмнината и светлината, удивляващ се от откритията си от срещата с цветовете и създаващ нови. Изживявавайки се като творец ,човек се чувства като победител и господар. Изворът на творящото се отприщва, създава се вътрешно движение, душата започва да диша и оживява. Съчетавайки нещата по свой образ и подобие,откриваме себе си.Така постигаме собствената си хармония. Понякога са нужни само две ръце.Собственоръчно направената вещ е личното ни послание,което изпращаме на мирозданието.Но тя е и произлизащ от дълбините на нашата природа акт,който ни вдъхва смелост и вяра в нас самите. Чрез изкуството невидимото,тайното-добива образ,плътност.Това е процес на освобождаване,последвано от осъзнаване.А и е толкова приятно!Нека станем цялостни и истински творейки,да се отпуснем връщайки се към безгрижието на детството и онова чувство на безмерна лекота и радост от живота.

ЙОГА НА СМЕХА

Всички знаем, че смехът е най-доброто лекарство. За съжаление, в днешни дни, все по-рядко ни се случва да си намерим повод да се разсмеем. Това ни кара да се питаме: как да внесем повече смях и радост в живота си? Йога на смеха, или Хасия йога, е уникална практика, която съчетава безусловен сърдечен смях с йога дишане. С йога на смеха, всеки може да се смее, без да разчита на хумор, шеги или комедийни изпълнения. Първоначално смехът се симулира като физическо упражнение в група, като скоро прераства в силен и заразителен смях. Участниците в групата се гледат в очите и обменят енергия помежду си, което ги сближава и им носи чувство на радост. По време на практики по йога на смеха, забравяме за проблемите ни като възрастни и оставяме детето в нас да играе, защото именно по време на игра се ражда смеха. Дори когато го правим като упражнение, сме с ясното съзнание че това е полезно за нас и помагаме на физическото и психическото ни здраве. Йога на смеха е единствената практика, която позволява на възрастните да се смеят продължително и сърдечно, без да използват ума си. Не разчитаме на интелектуалната мисъл, защото тя обикновено ни възпира да се смеем.

Контакти

бул. “Демокрация”,  бл. № 31

Бургас 8000

Телефон → 0885070443

email →  lazur_yoga@abv.bg

Skype:  →  yogalazur

фб  →  https://www.facebook.com/yogalazur

За клуба

 

Удостоверение

Клуб по Йога “Лазур” (Бургас) е учреден на 27.02.2013 г. като сдружение с нестопанска цел.

 

Основната му цел е свързана с реализация на социалните функции на физическата култура и спорта за укрепване на здравето, дееспособността и нравственото възпитание на деца, младежи и трудещи се в България, увеличаване броя на занимаващите се с Йога, популяризиране на любителско практикуване на Йога и възпитаване чувството на отговорност към собственото емоционално и интелектуално здраве.

 

Клубът организира и провежда Йога семинари, школи и други подходящи форми за повишаване квалификацията на своите членове.

 

Организира и осъществява спортно-състезателна дейност със свойте членове.


Устав на Сдружение „Клуб по Йога ЛАЗУР“ – гр. Бургас

Клубът е регистриран в Регистъра на  Министерство на спорта и е член на Българската федерация по Йога.

 

 

Цени

  • Цена за едно посещение (възрастни) – 7.00 лв.
  • Въздушна йога – 7.00 лв.
  • Йога във въздуха (за деца) - 7 лв.

Цени на карти /възрастни/:

  • 8 посещения (валидност на картата 4 седмици ) – 40 лв.
  • 12 посещения ( валидност на картата 5 седмици ) – 55 лв.

Картите не са персонални и могат да бъдат ползвани от повече от един човек.

 

Галерия

DSC_1334 DSC_1278 DSC_1319 DSC_1329 DSC_1322 DSC_1326 DSC_1316 DSC_1271 DSC_1277 DSC_1304 DSC_1286

Събития

Пътуване до южна Индия

goa_indiya 2014-02_eh7t0sdgg6890bdDdjl7backwater-kerala-1 хампи5

Продължителност: 14 дни
Период: 07.02.2015 – 22.02.2015 г.
Цена: 1400 евро
КОЧИН – ХАМПИ – ГОКАРНА – ГОА

Започваме със три нощувки в Кочин – перлата на Арабско море, открит от Васко де Гама. Една от нощувките ни ще бъде на лодка „кетувалам” с която ще попътуваме из живописните взаимно свързани реки, канали и езера, сред рибарски селища, кокосови гори и гъста тропическа растителност. Ще посетим холандския дворец Матанчери, богато декориран с фрески от Рамаяна и богата колекция от портрети, костюми, бижута и оръжия на махараджите на Кочин; форта Кочин – първата сграда, построена от португалците през 1660г., превърнала се във важна военна база, голям корабостроителен, търговски, културен и религиозен център; китайските риболовни мрежи, църквата “Св. Франциск” /най-старата църква в Индия/, където е погребан великият мореплавател Васко де Гама; еврейската улица с множество магазинчета и Синагогата /най-добре запазената синагога в Азия/ от 16 в.
От Кочин ще тръгнем с влак към Хампи. Ще имаме на разположение четири дни да разгледаме едно от най-интересните места в Южна Индия. Древната легенда разказва, че тук е родното място на бог Хануман, а през 15 век това кътче е било столица на приказната империя Виджаянагар. Виджая значи победа, а нагар – място. Тогава Хампи се разпростира на площ от 25 кв. км и е столица на една от най-могъщите и големи империи в света, простирала се от Бенгалския залив до Шри Ланка.
Това, което е останало днес от целия този блясък, са пръснатите повече от 500 дворците и храмовете, повечето от които опустошени и ограбени от мюсюлманското нашествие в средата на 16 век.
Хампи е град паметник, включен през 1986 г. от ЮНЕСКО в списъка на културното наследство на човечеството.
Съчетанието на извънземен пейзаж, мащабния комплекс от храмове и прилежащите постройки, свещената река и удивителните хора, които се събират тук, правят мястото магично.
В момента Хампи е малко селце с население 1500 души.
След Хампи се отправяме към Гокарна. Ще останем за две нощувки. Гокарна е исторически известен като един от седемте важни хиндуистки поклоннически центрове и се намира на място което някога е било девствен плаж близо до устието на река Aghanashini с палмови дървета, цветни тропически плодове и цветя.
Последно ще посетим Гоа за четири нощувки. Популярността му като екзотичен морски курорт нараства в последните години и превръща Гоа в една от най-търсените туристически дестинации, благодарение на безкрайните си плажове с бял пясък, морски бриз, палми и ярък колорит. Гоа е разположена върху седем реки, плавателни през цялата година. Щатът е богат на природни забележителности: острови, водопади, джунгли, езера, плантации с подправки.
По време на цялото пътуване с нас ще има преводач и йога учител. В програмата са включени всекидневни йога практики.

Резервация /Записване – тел. 0885070443
Цената включва: самолетен билет, такси, нощувки, храна

 

Съобщения!

 

начало